Uitgeverij de Verteller
Verhalen, groot of klein, fictie of waar gebeurd, maar alle het lezen waard.
 
 
 
 
 

 

Een samenvatting van reacties op De Nijmeegse Anjermoord en de verschenen recensies:

 

 

"Geweldig boek en in 1 dag uitgelezen. Knap geschreven!"
H. Portman via Facebook

 

 

Geachte heer Daanen,

Vannacht heb ik uw boek ,,De Nijmeegse Anjermoord'' uitgelezen. Mag ik u bij deze mijn complimenten overbrengen? Wat een zeldzaam goed boek is dit! Het steekt naar mijn bescheiden mening Dan Brown naar de kroon en hoewel ik een groot liefhebber ben van de ,,Da Vinci Code'', moet ik voor mijzelf concluderen ik de ,,De Nijmeegse Anjermoord'' veel beter vind. Nu moet ik wel toegeven dat ik altijd verzot ben geweest op de historie en erg veel er over lees. Of het nu taaie werken zijn of spannende feiten die al dan niet tot een fictief werk hebben geleid, dat maakt me uiteindelijk niet uit. Geschiedenis wordt altijd geschreven door de overwinnaars...om die reden kende ik de feiten rond Wilhelmina al, maar zoals u het verhaal schrijft is fenomenaal.
Dhr. O. ten Bergen, per mail

 

 

Geachte heer Daanen, Hoi Peter?

Je kost mij mijn nachtrust!!
Ik lees n.l. voor het slapen gaan, maar eenmaal in welk boek van jou dan ook aan het lezen: ik kan gewoon niet ophouden met lezen en val ook niet vanzelf in slaap, zoals bij zoveel andere interessante boeken –geen pulp, serieuze of informatieve lectuur.
Zo’n fé-nó-mé- naal brein, dat zo boeiend over vroegere feiten verhaalt. Logisch om die in een leesbare context te moduleren via jouw rijke fantasie.
Loop jijzelf nu geen gevaar om een dodelijk ‘ongeluk’ te gaan meemaken? Alleen al om je onthullingen over hoeveel er werd gemoord om Oranje op de troon te houden- en uit de wind?
Ik ben overigens geen dulle bes die op schrijvers valt, gezien mijn leeftijd (bouwjaar 1932).
BLIJF SCHRIJVEN!!
Succes,

Mevr. C. Brandt, per post

 

Beste Peter,
Ik heb zojuist de “Anjermoord” uitgelezen: Prachtig en spannend!
Hoe krijg je het bij elkaar verzonnen? Heel erg leuk.

Mevr. C. Hermens, per post

 

 

De Nijmeegse Anjermoord - boekbespreking
16 juli 2012
Auteur: Peter Daanen,
Uitgeverij de Verteller.

De plot van het verhaal draait om de bewijsvoering dat Koningin Wilhelmina geen nazaat is van Willem Drie, maar van kamerheer de Ranitz. Bewijzen hiervoor worden in 1880 gepoogd in handen te spelen van de redactie van de Gelderlander, waarop betrokkenen worden vermoord.
Meer dan een eeuw later steekt een onderzoeksjournalist zijn neus opnieuw in deze zaak en slaagt erin enig (DNA) bewijs te verzamelen. Dat leidt tot een aanslag op een ander vermeend betrokkene en een aanslag op hem.
Een historicus is ook betrokken bij de zaak en slaagt erin te achterhalen, dat er sedert 1880 een clandestiene organisatie betrokken is, die de vuile was van het koningshuis opruimt. De zaken escaleren meer en meer.
Het boek is vlot geschreven, de vele wendingen zijn onverwacht. Vele pikante geschiedenissen van de Oranjes komen weer eens langs. Een minpuntje is dat er gedetailleerd zoveel aandacht wordt gegeven aan de (historie) van de stad Nijmegen, dat het soms een streekroman lijkt. Desondanks geef ik de uitgever ter overweging het boek aan te melden voor de Gouden Strop 2013.

Recensie dhr. A. Clement, NRG


 

De Nijmeegse anjermoord - Peter Daanen

‘Wie had ooit gedacht dat deze ogenschijnlijk vriendelijke, gewaardeerde en plichtsgetrouwe vorstin de spin was in een web van geheime agenten, omkoperij en zelfs moord.’

Zoals het in een echte historische thriller betaamt, begint ook dit verhaal met een proloog, waar de argeloze lezer op dat moment nog niets mee kan. We bevinden ons in 1880, in Arnhem. Er is sprake van een arts die blijkbaar in een privésituatie werkt, die een geheimzinnige afspraak heeft. Spionageactiviteiten? Hij moet het met zijn dood bekopen en hij is niet de enige.
Dan maken we de sprong naar het heden, om opnieuw met ongelukken en sterfgevallen geconfronteerd te worden, waarvan wij als lezer meteen weten dat het geen ongelukken waren.
De hoofdpersoon van het verhaal weet dat echter niet. Maaike is net afgestudeerd en staat haar kamer af aan een oude kennis. Zij heeft nu een baan, en kan zich een betere woning veroorloven. De ongelukken betreffen een oom en de oude kennis, maar aanvankelijk ziet ze daar geen link.
Langzaam ontrafelt zich een plot dat zich in Nijmegen afgespeeld heeft, waarbij we – heel leuk! - zijdelings allerlei weetjes over de oude stad meekrijgen. Maar de kern van het verhaal is een koninklijk geheim, dat koste wat kost in de doofpot moet blijven.
Geheimen hebben en houden in 1880 was evenwel veel makkelijker dan dat in deze tijd is. Toen haalde je een mes over een keel, dumpte het lijk, je maakte je uit de voeten en er kraaide al gauw geen haan meer naar. Maar anno nu hebben we sociale media, iedereen is binnen de kortste keren op de hoogte, en we hebben DNA.
Marieke werkt op een lab waar DNA-onderzoek gedaan wordt, en haar oom die een coldcase-onderzoek aan het doen is, vraagt haar om bepaalde artefacten te onderzoeken, hetgeen ze natuurlijk doet. Weet zij veel!
Ze komt tot de ontdekking dat ze gevolgd wordt, dat het ongeluk van haar oom geen ongeluk was, en als dan ook nog haar oude woning opgeblazen wordt, zijn de rapen gaar.
Ze laat zich niet kennen en met hulp van Rick verdiept ze zich in de gebeurtenissen van 130 jaar terug.
Ons koninklijk huis krijgt er aardig van langs, je kan wel stellen dat de schrijver geen koningsgezinde is. Als dat gegeven je niet stoort, lees dan dit spannende verhaal, waarin niet alleen oude koeien uit de sloot gehaald worden maar ook recentere geschiedenis een plaatsje krijgt. Het heden wordt verweven met het verleden, en de geschiedenis lijkt zich te herhalen.
Maar dan kennen ze Marieke niet…

Lekker spannend verhaal met veel implicaties. Geschiedenis en heden, ik ben er dol op.
Recensie M. van Turnhout, De leestafel

 

 

De Nijmeegse Anjermoord , een verrassend spannende thriller

Onlangs kreeg ik het boek "De Nijmeegse Anjermoord", dat is geschreven door een voor mij onbekende auteur, Peter Daanen. Uit de kaft bleek dat deze auteur echter al meerdere, voornamelijk historische avonturenverhalen op zijn naam heeft staan. Niet echt mijn genre.
Ik was echter aangenaam verrast door dit verhaal.

Het boek beschrijft hoe een jonge vrouw onbewust in gevaar komt door het werk van haar oom die als onderzoeksjournalist in opdracht een oude kwestie onderzoekt.
Die kwestie betreft in eerste instantie de verdwijning van twee krantenmensen in 1880, maar al snel stuit hij, dankzij de hulp van een vriend, op een geheim van nationaal belang.
Niets minder dan de monarchie blijkt op het spel te staan en zijn zoektocht naar bewijs activeert onbedoeld een geheime organisatie die zelfs moordaanslagen niet schuwt om het geheim terug in de doofpot te krijgen.
De hoofdpersoon , een jonge laborante wordt onbewust het mikpunt van de geheime organisatie en ontdekt dat ze voor haar leven moet vrezen.
Ze kiest bij gebrek aan opties samen met de vriend van haar oom voor de tegenaanval.
Een spannend kat-en-muis spel is het gevolg en eindigt in een gewelddadige bestorming van de krantenredactie van de krant die 1880 ook al het doelwit was.

Het is een vlot geschreven verhaal met veel spannende wendingen. Het speelt zich in verschillende tijden af, waardoor de lezer nog meer uitgedaagd wordt verder te lezen. Ikzelf had daardoor dit flinke boek van 380 pagina's in twee dagen uit.
Dit boek, dat zich voor een groot deel en zeer beeldend in Nijmegen afspeelt, verveelt geen moment. Een aanrader voor iedereen die van spannende pageturners houdt.

Recensie dhr. T. Verschuren, Trouw.nl

 
 

DISCLAIMER
Hoewel de informatie op deze site permanent zo nauwkeurig en actueel mogelijk wordt weergegeven, zijn wijzigingen en/of onjuistheden in titels, uitvoeringen, afbeeldingen, prijzen of andere informatie op deze site te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van deze internetsite kunnen derhalve op geen enkele wijze rechten worden ontleend.

ALGEMENE VOORWAARDEN
De algemene voorwaarden van Uitgeverij de Verteller kunt u via deze link inzien en desgewenst opslaan of afdrukken.

COPYRIGHT
Alle (auteurs)rechten op de inhoud van deze website, te weten alle teksten, afbeeldingen, software of informatie in andere vorm, komen toe aan de eigenaar. Slechts met schriftelijke toestemming van de rechtmatige eigenaar mag materiaal van deze website vermenigvuldigd worden.


PRIVACY STATEMENT
Voor Uitgeverij de Verteller is een zorgvuldige omgang met gegevens van de klanten en gebruikers van onze diensten van groot belang. Persoonlijke gegevens worden dan ook zorgvuldig verwerkt en beveiligd. Hierbij houdt Uitgeverij de Verteller zich aan de eisen die de Wet bescherming persoonsgegevens stelt.

 

Uitgeverij de Verteller. - Telefoon: 024-8445684 - Email: verteller@upcmail.nl